Nähtävyydet ja matkailu


Peltolan Mäkitupalaismuseo

Peltolan Mäkitupalaismuseo on Luhangan Tammijärvellä (Tammijärventie 164) sijaitseva valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde. Rakennukset, interiöörit sekä esineistö kertovat elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Alueella on kaikkiaan 19 hirsirakennusta ja noin 3000 esinettä. Peltolan Mäkitupalaismuseo on maailmanlaajuisesti ainoa aito mäkitupalaisasumus, jossa rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Yhdessä ympäröivän perinnemaiseman kanssa museoalue on arvioitu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Peltolan kyläksi kutsuttu alue tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat Luhangan kirkolle. Sen jälkeen Luhangan Kotiseutuyhdistys ry on huolehtinut museoalueen kunnossapidosta. Museo on avoinna kesäisin.

Kotisivut: www.luhangankotiseutuyhdistys.yhdistysavain.fi 
Facebook: www.facebook.com/peltolanmakitupalaismuseo

Peltolan Mäkitupalaismuseo

Avosaaren esihistorialliset kalliomaalaukset

Maalaukset sijaitsevat Avosaaren länsirannalla olevan kalliojyrkänteen oikeassa reunassa. Harmaassa lohkopinnassa on jäänteitä kolmesta vasemmalle suunnatusta “hirvestä”. Parhaiten säilyneen eläimen sisältä on tunnistettavissa selvästi sen vartaloa jakavat viivat. Tummaa kalliota vasten piirretyt kuvat näkyvät parhaiten valoisalla säällä.

Avosaaren esihistorialliset kalliomaalaukset

Reethin vanha kirkko- ja hautausmaa

Reethin vanhan kirkko- ja hautausmaa hirsiarkkuaitoineen ja hautakammioineen on myös tutustumisen arvoinen paikka Luhangan kirkonkylällä. Reethin kirkko purettiin 1800-luvun lopulla huonokuntoisena, mutta jäljellä on vielä pätkä kirkon aitaa.


Luhangan kesäkirkko, 1893

Luhangan vanha kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista (Josef Stenbäck 1893), johon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. S. Danielsonin 1906 maalaama alttaritaulu on nimeltään Jeesus seisoo ovella ja kolkuttaa. Romanttisessa öljy- ja kynttilävalaistuksessa (kirkossa ei ole lämmitystä) monet tilaisuudet saavat erityistä lisähohtoa, joka valloittaa yleisönsä. Hyvä akustiikka on tuonut sille mainetta myös konserttikirkkona.


Latamäen tuulivoimapuistoLatamäen tuulipuistoa voi käydä katsomassa sitä varten valmistetulta laavulta, joka sijaitsee Papinmäentien varressa Lempäässä. Laavu löytyy rinteestä, tien vasemmalta puolelta.


Päijänteen maisematie

Suomen kaunein maisematie kulkee maisemallista ja vaihtelevaa tieosuutta pitkin alkaen Vääksystä Pulkkilanharjun, Kalkkisten, Sysmän ja Luhangan kautta Korpilahdelle. Sen varrelta löytyy nähtävyyksiä ja tasokkaita palveluja. Maisematie on erityisesti kesällä moottoripyöräilijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden suosima.Majoitus- ja ravintolapalvelut

Luhankalaisia majoitus- ja ravintolapalveluita on listattuna verkkosivuston Yritykset-sivun luetteloon: