Nähtävyydet ja matkailu


Peltolan Mäkitupalaismuseo

Peltolan Mäkitupalaismuseo on Luhangan Tammijärvellä (Tammijärventie 164, Tammijärvi) sijaitseva valtakunnallisesti arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde. Rakennukset, interiöörit sekä esineistö kertovat elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Alueella on kaikkiaan 19 hirsirakennusta ja noin 3000 esinettä. Peltolan Mäkitupalaismuseo on maailmanlaajuisesti ainoa aito mäkitupalaisasumus, jossa rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Yhdessä ympäröivän perinnemaiseman kanssa museoalue on arvioitu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Peltolan kyläksi kutsuttu alue tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat Luhangan kirkolle. Sen jälkeen Luhangan Kotiseutuyhdistys ry on huolehtinut museoalueen kunnossapidosta. Museo on avoinna kesäisin.

Luhangan Kotiseutuyhdistyksen verkkosivut
Peltolan Mäkitupalaismuseo Facebookissa

Peltolan Mäkitupalaismuseo

Reethin vanha kirkko- ja hautausmaa

Reethin vanha kirkko- ja hautausmaa (Hakulintie 60, Luhanka) harvinaisine hirsiarkkuaitoineen ja hautakammioineen on myös tutustumisen arvoinen paikka Luhangan kirkonkylällä. Reethin kirkko on purettu huonokuntoisena, mutta jäljellä on vielä pätkä kirkon aitaa.

Reethin kirkko rakennettiin vuonna 1766 ja purettiin 1892. Alueella sijaitsee kuitenkin edelleen muutama hautakammio, joista löytyneet ruumisarkut ja vainajien jäännökset siirrettiin niille kaivettuun yhteishautaan Luhangan vanhalla hautausmaalle. Reethin kirkon paikalla on vuonna 1956 Luhangan seurakunnan toimesta pystytetty muistomerkki.


Luhangan kesäkirkko

Luhangan vanha kirkko (Mämminiementie 6, Luhanka) on yksi Suomen suurimmista puukirkoista (Josef Stenbäck, 1893), johon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. S. Danielsonin 1906 maalaama alttaritaulu on nimeltään Jeesus seisoo ovella ja kolkuttaa. Romanttisessa öljy- ja kynttilävalaistuksessa (kirkossa ei ole lämmitystä) monet tilaisuudet saavat erityistä lisähohtoa ja valloittavat yleisönsä. Hyvä akustiikka on tuonut kirkolle mainetta myös konserttikirkkona.

Kesäkirkko on avoinna tiekirkkona kesäaikaan. Mahdolliset yksityistilaisuudet voivat rajoittaa aukioloa lähinnä lauantaisin.

Kesäkirkko Joutsan seurakunnan verkkosivuilla: www.joutsanseurakunta.fi/luhangan-kesakirkko


Luhangan kirkonkylä

Luhangan kirkonkylä on perinteinen idyllisen pikkukylän keskus, jossa on autenttinen suomalainen tunnelma. Luhangan tori, jota reunustavat kyläkauppa, kaupan satama, kunnanvirasto, pari kuppilaa ja muita palveluita, vie vierailijansa vanhojen Suomi-filmien ja 1990-luvun maalaiskomedioiden maailmoihin. Pohjoisessa torin yläpuolelle kohoaa vanha puukirkko ja Päijänne välkehtii torin toisella puolella.


Avosaaren esihistorialliset kalliomaalaukset

Maalaukset sijaitsevat Avosaaren länsirannalla olevan kalliojyrkänteen oikeassa reunassa. Harmaassa lohkopinnassa on jäänteitä kolmesta vasemmalle suunnatusta ”hirvestä”. Parhaiten säilyneen eläimen sisältä on tunnistettavissa selvästi sen vartaloa jakavat viivat. Tummaa kalliota vasten piirretyt kuvat näkyvät parhaiten valoisalla säällä.

Avosaaren esihistorialliset kalliomaalaukset

Latamäen tuulivoimapuistoLatamäen tuulipuistoa voi käydä katsomassa sitä varten valmistetulta laavulta, joka sijaitsee Papinmäentien varressa Lempäässä (Papinmäentie 285, Tammijärvi). Laavu löytyy rinteestä, tien vasemmalta puolelta.


Päijänteen maisematie

Suomen kaunein maisematie kulkee maisemallista ja vaihtelevaa tieosuutta pitkin alkaen Vääksystä Pulkkilanharjun, Kalkkisten, Sysmän ja Luhangan kautta Korpilahdelle. Sen varrelta löytyy nähtävyyksiä ja tasokkaita palveluja. Maisematie on erityisesti kesällä moottoripyöräilijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden suosima.Lakeland by Cycle -pyöräilyreitistö, Eteläinen yhdysreitti

Lakeland by Cycle Bikepacking Routes koostuu kolmesta pyöräilyyn suunnitellusta ympyräreittistä ympäri Keski-Suomea. Tiet ovat pääosassa sora- ja metsäteitä ja tarjoavat pyöräilijälle monipuolisesti mielenkiintoisia maisemia, luontokohteita ja palveluita Järvi-Suomen sydämessä. Reitti vierailee esimerkiksi Hitonhaudan, Karhunahtaan, Talkoovuorten ja Vororotin rotkoilla sekä Salamajärven, Leivonmäen ja Pyhä-Häkin kansallispuistoissa. ​

Kaikki reitit ovat kokonaisuudessaan erittäin helppokulkuisia ja reittien haastavuudet vaihtelevat skaalalla 5-6/10. Paras kausi pyöräretkille Keski-Suomessa on toukokuun lopusta syyskuun loppuun, mutta vaihtelee vuodesta riippuen ja saattaa jatkua pidempäänkin.

Kolme Lakeland by Cycle -reitistön pääreittiä muodostaa yhteensä 1100 km retkeiltävää. Lisäksi reiteille on suunniteltu kuusi yhdysreittiä, joista Eteläinen yhdysreitti kulkee Luhangan kautta.​

Koko Lakeland by Cycle -pyöräreitistö yhdysreitteineen löytyy Bikelandin verkkosivuilta: www.bikeland.fi/lakelandbycycle. Kartoille on merkitty reittien lisäksi niiden varrelta löytyviä laavuja, nuotiopaikkoja, ruokapaikkoja, majoitusta ja muita pyöräilijän tarvitsemia palveluita.


Majoitus- ja ravintolapalvelut

Luhankalaisia majoitus- ja ravintolapalveluita on listattuna verkkosivuston Yritykset-sivun luetteloon: