Ajankohtaista

Ilmasotakoulun Baana22 -maantietukikohtaharjoitus Joutsan varalaskupaikalla 25.-30.9.2022

Ilmasotakoulu järjestää Baana22 -maantietukikohtaharjoituksen Joutsan varalaskupaikalla 25.-30.9.2022. Baana on Ilmavoimien vuosittainen maantietukikohtaharjoitus, jonka tavoitteena on suorittaa lentokoulutusohjelman mukaisia laskeutumisia ja lentoonlähtöjä maantietukikohdassa. Tänä vuonna on Ilmasotakoulun vuoro järjestää maantietukikohtaharjoitus ja Joutsa on yksi Ilmasotakoulun vastuualueen maantietukikohdista.

Vaikutukset liikenteeseen


Harjoitus tulee vaikuttamaan liikenteeseen etenkin Nelostiellä, joka suljetaan varalaskupaikan kohdalta harjoituksen ajaksi (Korpilahdentien liittymä – Pertunmaantien liittymä). Nelostie on suljettu su 25.9. klo 20 alkaen pe 30.9. klo 6.00 saakka.

Muut alueen tiet eivät ole suljettu ja vaihtoehtoiset reitit ovat käytettävissä pienempiä teitä pitkin mm. työmatkaliikenteeseen. Rieskalantien tiehoitokunta on varautunut kasvavaan liikenteeseen tieosuudella ja tielle asetetaan 40 km/h nopeusrajoitus ja 10 tonnin painorajoitus harjoituksen ajalle.
Joutsan kunta kuitenkin suosittaa, että ylimääräistä ajoa vaihtoehtoisia reittejä käyttäen tulee välttää harjoituksen aikana.

Vaikutukset kuljetuksiin


Koulukuljetukset yms. saadaan hoidettua myös Baana22 -harjoituksen aikana. Yhteisnäiskoululle ja lukioon Luhangan suunnalta tuleviin koulukuljetuksiin tulee harjoituksen aikana poikkeuksia mm. aikatauluihin ja reitteihin. Koulukuljetusten poikkeuksista on ilmoitettu Wilma-viestillä kuljetusoppilaille.

Aikataulut

  • su 25.9. klo 20.00 tukikohdan perustaminen aloitetaan – Nelostie suljetaan liikenteeltä
  • ma-to 26.-29.9. klo 10-23.30 lentotoiminta
  • pe 30.9. klo 6.00 (mennessä) tukikohta on purettu – Nelostie avautuu liikenteelle

Aktiivisin lentoaika painottuu alkuviikkoon maanantaille ja tiistaille, jolloin suoritetaan pimeänlentoja lähes puoleen yöhön saakka. Mikäli lentotavoite saavutetaan alkuviikosta, keskiviikkona lennetään iltaan saakka (noin klo 20-21 asti) ja torstaina lennot päättyvät alkuillasta. Mikäli esimerkiksi sääolosuhteista johtuen lentotavoitteita ei saavuteta alkuviikosta, pidennetään lentoaikoja keskiviikkona ja torstaina.

Kalusto

  • F/A Hornet -monitoimihävittäjiä
  • Hawk-suihkuharjoituskoneita
  • Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneita

Katsominen


Suljettu tieosuus ja maantietukikohta ovat harjoituksen ajan vartioitua sotilasaluetta, jonne yleisöllä on pääsy kielletty.

Sotilasalueen ulkopuolelle järjestetään katselumahdollisuuksia yleisölle. Yleisöalue on tulossa Profin Sydänpuun ja Rametko -hallien läheisyyteen. Alueelle tulossa pienimuotoista kahviotoimintaa.

Yleisöä kehotetaan tulemaan paikalle mahdollisuuksien mukaan kävellen. Lähin parkkialue yleisölle on Talomuseolla (Museotie 2). Pysäköintiä tienvarsille tulee ehdottomasti välttää.

Huomioithan, että katselualueella melu on ajoittain todella kova ja suosittelemme kuulosuojaimien käyttöä.Tarkempia tietoja esim. kiertoteistä löytyy Joutsan kunnan verkkosivujen kautta.