AjankohtaistaKorona

Luhangan kunnan tiedote koronaviruspandemian vuoksi 19.3.

Julkaistu 19.3.2020

Toimintaohje ikäihmisille ja heidän omaisilleen

Suomessa on meneillään koronavirusepidemia. WHO on määritellyt koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman tartuntatautiepidemian pandemiaksi. 11.3.2020 alkaen epidemia-alueita ei enää ole luokiteltu, vaan riski sairastua on kaikkialla maailmassa.

Koronatilanne elää jatkuvasti, joten kehotamme seuraamaan mm. valtioneuvoston verkkosivuja, THL:n verkkosivuja, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Seututerveyskeskuksen verkkosivuja sekä kunnan viestimiä. Kaiken infotulvan ja huhujen pyörteessä on hyvä säilyttää rauhallisuus ja maltti ja luottaa terveydenhuollon ammattilaisten ja eri viranomaisten ohjaukseen ja työhön. Luhangassa ei ole toistaiseksi todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita, minkä vuoksi ikäihmisiä kehotetaankin välttämään kaikkia lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Erityisesti tulee kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien takia. 

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat:

  • Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.
  • velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa. Eli käytännössä tämä tarkoittaa pysymistä kotioloissa, eikä kotiin saa kutsua vieraita, käydä kyläilemässä tai käydä kahviloissa.
  • Ulkoilu sallittua ja myös toivottavaa kotikaranteenin aikana
  • Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia. Omia toimintakäytäntöjä ja tapoja on jokaisen syytä miettiä tartuntatautien leviämisen näkökulmasta ja tarvittaessa on muutettava toimintaansa ehkäisemään turhia riskejä.
  • Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai videopuheluiden avulla.
  • Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.
  • Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.
  • Asiointilinjaliikenne on lakkautettu toistaiseksi välillä Luhanka-Joutsa.
  • Kunnan virastotalo on kiinni toistaiseksi. Asiointi puhelimitse, sähköpostilla tai erikseen sopimalla.
  • Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. Mikäli tarvitset apua ruokakauppa, apteekki tai pankki asioiden hoitamiseen voit ottaa yhteyttä Vuokko Lehtoseen p. 040 347 9218 tai Kotihoitoon p. 050 477 6980 

Jos jokin askarruttaa niin älä murehdi yksin. Olethan tarvittaessa yhteydessä kunnan henkilökuntaan ja seuraathan aktiivisesti viranomaisviestintää.

Lisätietoja:                                     
Tuomo Kärnä
Kunnanjohtaja
040 551 0134                                                                                                                                        
tuomo.karna@luhanka.fi

Sirpa Hyytiäinen
Perusturvajohtaja
040 347 9211
sirpa.hyytiainen@luhanka.fi

Vuokko Lehtonen
Palvelukeskus Tuuliharjun johtaja
040 347 9218
vuokko.lehtonen@luhanka.fi