AjankohtaistaUutinen

Luhangan kunta muisti vuonna 2023 syntyneitä luhankalaisia sekä kulttuurin ja urheilun saralla palkittavia

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokouksen yhteydessä torstaina 25.1.2024 muistettiin kerralla niin vuonna 2023 syntyneitä uusia luhankalaisia kuin kulttuurin ja urheilun saralla palkittavia kuntalaisia.

Luhankaan syntyi vuonna 2023 kuusi lasta, toisiksi eniten koko 2000-luvulla. Tilaisuudessa puheen pitänyt sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Pertti Seimola oli mielissään, että muistamisia sai tänä vuonna jakaa näin monta ja kiittikin siitä lapsen saaneita perheitä. Kunta tukee luhankalaisia perheitä lapsen syntymän tai adoption johdosta niin kutsutulla vauvarahalla. Seimola myönsi puheessaan, ettei kunnan tuki ole suuren suuri kaikki lasten kasvattamisen menot huomioiden, mutta toivoi sen symbolisena eleenä kuitenkin olevan merkityksellinen.

Luhangan sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kulttuuripalkinto 2023 myönnettiin Nisulan Pihatuvalle, jonka toiminnasta Seimola nosti esille perinteisen luhankalaisen kulttuurimiljöön, kesäkahvilan sekä sen yhteydessä järjestettävät tapahtumat niin luhankalaisille kuin matkailijoillekin. Nisulan taloon liittyy paljon historiaa, mutta tärkeää on myös tulevaisuus ja se, että tilan toiminnalle on löytynyt jatkuvuutta sukupolvenvaihdoksen myötä.

Luhangan vuoden 2023 liikuntatekona palkittiin Antti Aro ralliautoilustaan. Seimola arveli tilanteen olevan melko harvinainen, sillä tällaista palkintoa myönnetään harvemmin ralliautoilijoille, Luhangassa tuskin on näin tehty koskaan. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta oli kuitenkin pannut merkille Aron menestyksen useissa kilpailuissa ja piti palkintoa aivan oikeutettuna.  

Näiden lisäksi kunta halusi muistaa marraskuussa 2023 Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon saanutta kyläkauppias Jarno Ankermania. Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä perusteli palkintoa mm. Luhangan kunnan vetovoimaisuuden parantamisella kyläkauppa-, majoitus- ja ravintolapalveluilla sekä kirkonkylän ja sataman toiminnan kehittämisellä.

Samalla kukitettiin myös Pertti Seimola aktiivisesta toiminnasta taideseppänä, taonnan pitkään jatkuneesta opetustyöstä kansalaisopistossa ja erityisesti marraskuussa 2023 myönnetystä Taidesepät ry:n valtakunnallisesta elämäntyöpalkinnosta.

Muistamiset jaettiin Luhangan koululla. Kukitusten ja puheiden jälkeen Marjo Merivirta lauloi kappaleen erityisesti paikalla olleille pienille luhankalaisille. Tilaisuus päätettiin kakkukahveihin. Kunta onnittelee vielä kaikkia palkittuja.