AjankohtaistaKorona

Tiedote asukkaille koronaviruksesta

Yleistä tietoa koronaviruksesta valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535.

  • arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15
  • puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa

Miten toimin, jos epäilen tartuntaa?

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi: Seututerveyskeskus Joutsan toimipiste puh. 014 269 0200. Virka-ajan ulkopuolella ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita. Kriteerit ovat:

  1. Potilaalla on kuumetauti (kuume yli 38°C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita (yskä, hengitysvaikeus)
  2. Potilas on ollut lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Jos sinulla on tautiepäily, älä lähde terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita.

Miten voin estää taudin tarttumisen?

Pese kädet huolellisesti
Paras keino suojautua koronavirukselta ja muilta helposti tarttuvilta hengitystieinfektioilta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Yski oikein
Jos itsellä on flunssaa, sen leviämistä voi parhaiten estää jäämällä kotiin ja yskimällä ”oikein” eli nenäliinaan tai omaan hihaan.

Käytä käsidesiä
Jos käsipesuun ei ole mahdollisuutta, käytä käsidesiä.

Älä tartuta muita
Jos sinulla on tautiepäily, soita omalle terveysasemallesi tai päivystyspuhelimeen numeroon 116 117. Älä lähde julkisille paikoille tartuttamaan muita. Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita.

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Koronavirus tarttuu THL:n mukaan ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä. (THL:n tiedote 4.3.2020)

Jos Keski-Suomessa ilmenee tartuntatapaus, terveydenhuolto selvittää heti henkilöt, joiden kanssa tartunnan saanut on ollut kontaktissa. Tällä perusteella arvioidaan, onko hänen läheisiään syytä asettaa karanteeniin tartunnan itämisajan ajaksi. Jos tartunnan saanut henkilö on lapsi tai nuori, arvioidaan myös se, onko syytä asettaa karanteeniin esimerkiksi koulu- tai päiväkotiryhmä. Tätä arviointia tehdään aina yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten ja koulun tai päiväkohdin johdon kanssa.