Ajankohtaista

Vastine lapsiperheiden tukipaketista harmistuneille

30.10.2019
Vastine on julkaisuvapaa

Luhangan kunta on tänään päättänyt mittavasta lapsiperheiden tukipaketista. Tukipaketin sisällöksi muodostui:

  1. Luhankalainen perhe saa lapsen syntymän ja/tai adoption johdosta 1000 euroa vuotuisesti kymmenen vuoden ajan. Tuen ehtona perheen tulee olla kirjoilla Luhangassa.
  2. Luhankalainen äiti saa raskauden aikana ja puoli vuotta raskauden jälkeen ilmaisen hammashoidon perusturvan osoittamassa hammashoitolassa.
  3. Luhankalainen perhe saa ensimmäisen vuoden aikana lapsen syntymästä kotipalveluapua pyydettäessä kuutena kertana noin kuusi tuntia päivässä.

Olemme saaneet Luhangassa palautetta tästä nyt päätetystä paketista runsaasti ja on huomattava, että asia herättää tuntemuksia. Palaute on lahja ja olemme kiitollisia jokaisesta palautteesta.

Ymmärryksemme lapsiperheiden arjesta ja niistä huolista mitä perheen perustaminen aiheuttaa on niin meillä Luhangassa, kuin yleisesti ottaenkin tiedossa. Tutkimusten mukaan yksi suuri huoli on perheiden taloudellinen tilanne, jolloin joudutaan tinkimään mahdollisesti ruuasta ja lääkkeistä. Meidän luhankalaisten mielestä lapsen syntymä ja lasten kanssa eläminen on yksi upeimmista matkoista mitä ihminen voi elämässään koskaan kokea. Se päihittää hienoimmatkin ulkomaan seikkailut ja urakehitykset. Haluamme kuntana olla tukemassa tätä upeaa elämänvaihetta, joka tukee myös tämän ainutlaatuisen yhteiskunnan jatkuvuutta ennakoivasti.

Perheen perustamiseen liittyvää keskustelua on käyty vuoden jälkimmäisellä puoliskolla myös suuremmissa medioissa. Keskustelu ja kirjoittaminen siitä, että Suomeen syntyvä lapsi olisi ilmaston kannalta rasite tai tulisi jättää yksi lapsi tekemättä, on mielestämme kuvottavaa. Suomen koulutusjärjestelmän kautta on hyvät mahdollisuudet kasvaa ilmastonmuutoksen ratkaisijoiksi ja uskomme myös edelleen lasten kasvatuksessa arvostamaan vaatimatonta ja kestävää elämäntapaa. Vapaasti voimme kaikki seurata esimerkiksi mitä LUT Lappeenranta tekee ilmastotyössään.

Eräs palautteista otti kantaa siihen, että kyseinen tukipaketti on epätoivoinen ja myös väärin. Ymmärrämme tämänkin näkökannan varsin hyvin. Meidän luhankalaisten mielestä kuitenkin epätoivoista ja väärin on esimerkiksi jätteiden ajaminen mereen, päättömien konsulttiselvityksien tilaaminen ja korruptio. Näitä kaikkia esiintyy yhteiskunnassa tälläkin hetkellä. Mielestämme epätoivo ja julkistenvarojen väärinkäyttö eivät sovi tähän tekemäämme päätökseen.

Yksi palaute koski tukipaketin oikeudenmukaisuutta, koska kunnan verotulojen ja valtionosuuksien suhdeluku on vääränlainen. Luhangan valtionosuuksien ja verotulojen suhde on asia mikä on aiheuttanut jo vuosia harmistusta eri tahoilla. Olemme pahoillamme tästä asiasta. Tämä asia johtuu kuntamme vähintäänkin maltillisista verokannoista. Suhdeluku muuttuu ”oikeaksi” sitä mukaan, kun valtio pienentää kuntaamme kohdistuvaa valtionosuutta tai kunnan nostaessa verokantoja. Valtion toimenpiteitä tässä asiassa voitte seurata, verokantoja emme ole nostamassa.

Emme ole Luhangassa pyytäneet yhteiskunnalta mitään muuta kuin se mitä meille on annettu. Emme valita emmekä narise pinnallisista asioista ja elämme yhdessä matkaamme positiivisen kautta. Pinnankiillotus ja kevyiden pikkuheittojen kulttuuri ei onneksi ole vielä tänne rantautunut. Tukipaketista harmistuneita palautteenantajia emme halua nostaa kepinnokkaan, siihen meillä ei ole mitään tarvetta. Toivomme heille kaikkea hyvää elämään.

Rauhaa ja rakkautta

Tuomo Kärnä
Yhteiskunnan palvelija
Luhanka