AjankohtaistaKorona

Luhangan kunnan tiedote koronaviruksen vuoksi 3.12. – Koronatilanne vaikeutuu Keski-Suomessa

Julkaistu 3.12.2020

Koronatilanne on vaikeutunut Keski-Suomessa, joten edelleen on syytä pitäytyä turhasta ihmisten välisestä kanssa käymisestä ja asioinnista toisten ihmisten luona. Luhangassa ei tietojemme mukaan ole tartuntoja eikä voimassa olevia karanteeneja. Ohessa kertausta liittyen rajoituksiin ja käytäntöihin. Tilanteita arvioidaan uudelleen päivittäin.

Yleisesti

 • Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita.
 • Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella. Jos osallistuminen on välttämätöntä, tulee tässä ohjeessa tarkoitettuja turvaetäisyyksiä ja hygieniasuosituksia noudattaa.
  • Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudinriskiryhmat

 • Lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa tulee turvata: henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 2 m. Seurueella tarkoitetaan tässä esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä
 • Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja. Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai ns. rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • Mikäli oireita ilmaantuu tulee ottaa yhteys Seututerveyskeskuksen koronapuhelineen 014 269 8180, josta saa ohjausta ja tarvittaessa ajan näytteenottoon.

Luhangan koulu ja päivähoito

 • Oppilaiden huoltajia tiedotetaan Wilman kautta tarkemmin koronaan liittyvistä käytänteistä.
 • Päivähoidossa olevien lasten vanhempia tiedotetaan aina tarvittaessa koronaan liittyvissä käytänteissä.

Kirjasto

 • Kirjastot toimivat toistaiseksi normaalisti

Kokoontumisrajoitukset

 • Kylätalo, liikuntasali, kuntosalit ja harrastetilat ovat auki toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan päivittäin.
 • Vanhusten päiväkeskustoiminta ja palvelupäivä kylätalolla ei jatku toistaiseksi.
 • kuntalaisten tulisi nyt harkita millaisia kokoontumisia kannattaa ylipäätään järjestää. Koronatartuntoja ei ole vain nuorilla vaan myös vanhemmissa ikäryhmissä.
 • Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja, eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella. Jos osallistuminen on välttämätöntä, tulee tässä ohjeessa tarkoitettuja turvaetäisyyksiä ja hygieniasuosituksia noudattaa.

Etätyö

 • Luhangan kunnan virastossa jatketaan etätyöskentelyä edelleen työn luonne huomioon ottaen ja viraston ovi pysyy kiinni. Asiointi virastolla hoidetaan ennakkoon sopimalla.

Tuuliharju

 • Rajoitukset vierailuista Tuuliharjussa ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan päivittäin. Esimerkiksi Tuuliharjussa on kehitetty uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.

Maskien jakaminen vähävaraisille

 • Vähävaraisille ja kaikkein haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille tarkoitettujen maskien jako jatkuu kirjastoista kirjaston aukioloaikoina. Maskit on tarkoitettu henkilöille, joille maskien hankkiminen omin varoin ei ole mahdollista.

Koronavilkku käyttöön

 • THL:n uusi Koronavilkku-sovellus nopeuttaa koronavirukselle altistuneiden jäljittämistä. Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Lisätiedot: www.koronavilkku.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys:

Kokoontumisrajoitukset kiristyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvissa kunnissa kolmeksi viikoksi. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti tiistaina kieltää yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sairaanhoitopiirin alueen kunnissa 2.–21.12.2020 välisenä aikana. Tuona aikana kunnissa voidaan järjestää enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisä- ja ulkotiloissa edellyttäen, että osallistujien turvallisuus tilaisuuksissa voidaan varmistaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21. syyskuuta antaman koronavirusohjeen mukaisesti. https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69895458

Olethan tarvittaessa yhteydessä kunnan henkilökuntaan ja seuraathan aktiivisesti viranomaisviestintää.

Lisätietoja:                                     
Tuomo Kärnä                                                             
Kunnanjohtaja                                                           
040 551 0134                                                             
tuomo.karna@luhanka.fi