AjankohtaistaUutinen

Uusia ohjeita vaarallisen jätteen sekä tekstiilijätteen kierrätykseen Luhangassa

Vaarallisen jätteen keräys


Luhangan kunnassa on uusi, pysyvä paikka vaarallisen jätteen keräämiseen. Vaaralliseksi luokiteltua jätettä voi tuoda lukittuihin kaappeihin, jotka sijaitsevat Kylätalon (Kotipellontie 1, Luhanka) alapihalla, alaoven vieressä sijaitsevalla kierrätysastioiden alueella.

Kaappeihin voi tuoda mm.

  • ajoneuvojen jäähdytin-, jarru- ja kytkinnesteet, jäteöljyt
  • öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet
  • liuottimet kuten tärpätti, tinneri, asetoni ja liuotinpitoiset pesuaineet, maalit, liimat, lakat (myös kynsilakka) ja hartsit sekä puunsuoja- ja kyllästysaineet
  • kaasua sisältävät tai sisältäneet paineastiat
  • aerosolipakkaukset (ponnekaasulliset pakkaukset, mm. hiuslakat, deodorantit, partavaahdot)
  • emäksiset pesuaineet
  • torjunta- ja desinfiointiaineet
  • uudenvuodentinat
  • valokuvauskemikaalit
  • voimakkaat hapot kuten rikkihappo

Vaaralliset jätteet tulee merkitä selkeästi! Jätteiden jatkokäsittelyn kannalta on tärkeää, että tiedetään, mitä purkissa tai pussissa on. Paras pakkaus vaaralliselle jätteelle on sen alkuperäinen myyntipakkaus. Huonosti suljettuun lasipulloon tai ohueen muovipulloon pakattu kemikaali on riski kuljetuksen ja varastoinnin aikana.

Jätteitä voi tuoda kaappeihin pääkirjaston aukioloaikoina

tiistaisin klo 9.00-17.00
torstaisin klo 15.00-19.00
lauantaisin klo 9.00-14.00

Kirjastonhoitaja avaa kaapin pyydettäessä. Kaapit pidetään muuten lukittuna turvallisuussyistä.

Tarkista kirjaston aukioloajat ja poikkeusajat kunnan verkkosivuilta www.luhanka.fi/kirjasto.


Tekstiilijätteen keräys


Vuodenvaihteesta 2023 lähtien kuntien on pitänyt järjestää vastaanottopisteitä asumisesta syntyville tekstiilijätteille. EU-direktiivi velvoittaa jäsenmaat aloittamaan tekstiilijätteen erilliskeräyksen vuoteen 2025 mennessä, mutta Suomessa uusi jäteasetus velvoittaa siihen jo nyt.

Kuntien vastuulla on järjestää asumisesta syntyvien jätteiden vastaanotto eli kuluttajilta syntyvän tekstiilijätteen sekä poistotekstiilien keräys ja käsittely. Poistotekstiilit ovat loppuun kuluneita, mutta kuivia ja puhtaita vaatteita ja kodin tekstiilejä, joita voidaan hyödyntää vielä materiaalina. Keräyspisteille voi siis viedä esimerkiksi käyttökelvottomia tai rikkinäisiä vaatteita, lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja. 

Pysyvästi likaiset, märät, homeiset tai muuten käyttökelvottomat tekstiilit, eli varsinainen tekstiilijäte, tulee laittaa aina sekajätteeseen, josta ne päätyvät poltettavaksi. Myöskään käytettyjä alusvaatteita ei hygieniasyistä saa viedä keräyspisteisiin.  

Luhangassa syntyvä poistotekstiili ja uudelleen käytettävä tekstiili voidaan toimittaa UFF-keräyspisteeseen Joutsassa, osoitteessa Myllytie 1, Joutsa.

UFF keskittyy ensisijaisesti keräämään sellaisenaan uudelleenkäyttökelpoisia vaatteita. Ympäristölle on kuitenkin aina paras vaihtoehto, että myös poistotekstiilit päätyvät keräysastioihin ja kierrätettäväksi. UFF hoitaa vaatteiden ja tekstiilien lajittelun ja ohjaa ne uudelleenkäyttöön sellaisenaan tai materiaalina.

Lue lisää UFF:n verkkosivuilta www.uff.fi.

Kierrätykseen kelpaamaton tekstiilijäte on sekajätettä, jota kerätään kunnan kierrätyspisteillä. Kierrätyspisteiden sijainnin voi tarkistaa osoitteesta www.luhanka.fi/jatehuolto.